
 

Do employer contributions count towards a health 
FSA’s dollar limit? 

 

Question: Our company sponsors a health flexible spending account (health FSA) that has 

always been funded only by employee salary reductions. For next year, our company is thinking 

about adding an employer contribution feature to the health FSA (e.g., matching contribution). In 

this case, would the employer contributions count toward the dollar limit for health FSAs? 
 

Answer: Employer contributions do not count toward the dollar limit for health FSAs since 

the limit applies only to health FSA salary reduction contributions. See Section 125(i) of the 

Internal Revenue Code of 1986 (Code) at https://www.law.cornell.edu/uscode/text/26/125. In the 

event that employees may elect to receive the employer contributions in cash or as a taxable 

benefit, then the contributions will be treated as salary reductions and will count toward the limit 

if contributed to the health FSA. Also, to avoid a potential violation of the Code’s 

nondiscrimination rules, the employer contribution amount should not vary among employees 

(e.g., set a certain employer contribution percentage rate which does not vary among employees). 

Finally, the Code’s limit for health FSA salary reduction contributions is $2,550 for plan years 

beginning on or after 2015. 
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